Sosyal Medya

Dünya

Frontex Avrupa’ya göçün azaldığını açıkladı

Frontex şefi Fabrice Leggeri AB ve Türkiye'nin yaptığı anlaşmadan bu yana göçün azaldığını açıkladı



Frontex (Avrupa BirliÄŸi Ãœye Ãœlkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel Ä°ÅŸbirliÄŸi Ajansı) ÅŸefi Fabrice Leggeri, Nisan ayında Avrupa BirliÄŸi’nin Türkiye ile Ege Denizi üzerinden yasadışı göçü durdurmak için anlaÅŸmaya varmasından beri Avrupa’ya sığınmacı ve göçmen akımının azaldığını söyledi.

Ajans, Türkiye ve AB arasında varılan anlaşma ve Makedonya ve Yunanistan sınırının kapatılmasının, gelen sığınmacı sayısındaki düşüşün en önemli iki nedeni olduğunun altını çizdi. İtalya'nın yasadışı göçte "yeni cephe hattı" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Legeeri, Europe-1 radyosunda yayınlanan söyleÅŸisinde, “2016 yılının ilk altı ayında Avrupa’ya yasa dışı yollardan 360 bin sığınmacı geldi. Bu rakam geçen yılkinden daha yüksek fakat mülteci akışı Nisan ayından bu yana düşüyor" dedi. Leggeri, Türkiye ve AB arasında anlaÅŸmaya varılmasından ve Makedonya ve Yunanistan sınırının kapatılmasından bu yana her gün yüzlerce kaçak kiÅŸinin Afrika ülkeleri ve Libya'dan Akdeniz'i geçerek Ä°talya'ya gelmesi sonucu Ä°talya'nın göç konusunda Yunanistan'ın yerini alarak göç için yeni "cephe hattı" olduÄŸunu da vurguladı. Leggeri, Ä°talya'ya Afrika’dan 750 mültecinin giriÅŸ yaptığını buna karşılık Yunanistan'a günlük 50 civarında giriÅŸ olduÄŸunu belirtti.

Avrupa'ya geçen yıl yasa dışı yollardan 1,5 milyon sığınmacı gelmiÅŸti. Avrupa Parlamentosu, mülteci akınına karşı Yunanistan, Ä°talya gibi sınır ülkelerinde Eylül’den itibaren görev yapacak yeni polis gücüne yeÅŸil ışık yakmış AB’nin dış sınırlarının korunmasında görev yapan AB Sınır Koruma Ajansı Frontex’e takviye için Avrupa Parlamentosu’ndan onay çıkmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.